Διάστρεμα Ποδοκνημικής Άρθρωσης
Τι είναι το διάστρεμμα ποδοκνημικής;
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής αποτελεί τη συχνότερη αθλητική κάκωση. Συμβαίνει όταν η ποδοκνημική πιεστεί πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης με συνέπεια τη διάταση ή ρήξη των συνδέσμων που σταθεροποιούν την άρθρωση. Οι τραυματισμοί υπτιασμού αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% όλων των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής άρθρωσης με την συχνότητα εμφάνισης να είναι υψηλότερη στους αθλητικούς πληθυσμούς. Οι σύνδεσμοι της έξω επιφάνειας, είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν τις κινήσεις υπτιασμού και έσω στροφής και είναι τρεις: α) ο πρόσθιος αστραγαλοπερονιαίος, β) ο πτερνοπερονιαίος και γ) ο οπίσθιος αστραγαλοπερονιαίος σύνδεσμος. Οι σύνδεσμοι της έσω επιφανείας (δελτοειδής σύνδεσμος) μας απασχολούν λιγότερο γιατί τραυματίζονται σπανιότερα, σε κακώσεις πρηνισμού.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα έχουν σχέση με το βαθμό διαστρέμματος που παρουσιάζει ο ασθενής. Τα διαστρέμματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
Στο διάστρεμμα 1ου βαθμού υπάρχει ήπια βλάβη λόγω διάτασης των συνδέσμων της άρθρωσης, με αποτέλεσμα ρήξη στο μικροσκοπικό και όχι στο μακροσκοπικό επίπεδο. Γενικά υπάρχει μικρού βαθμού οίδημα, με μικρή ή καθόλου διαταραχή στην λειτουργικότητα του σκέλους και χωρίς αστάθεια της άρθρωσης. Ο ασθενής δύναται να φορτίσει το σκέλος.
Στο διάστρεμμα 2ου βαθμού παρουσιάζεται ρήξη των ινών των συνδέσμων της άρθρωσης με εμφανές οίδημα της περιοχής, εκχύμωση , μετρίου βαθμού λειτουργική ανεπάρκεια και ελαφρά ως μετρίου βαθμού αστάθεια. Τυπικό σύμπτωμα θεωρείται η δυσκολία του ασθενούς να φορτίσει το σκέλος.
Στο διάστρεμμα 3ου βαθμού έχει προκληθεί πλήρης ρήξη των συνδέσμων της άρθρωσης. Το οίδημα είναι εκτεταμένο και συμβαίνει άμεσα μετά τον τραυματισμό, υπάρχει εκχύμωση, ο ασθενής αδυνατεί να φορτίσει το σκέλος (χωρίς να αισθανθεί έντονο και οξύ πόνο) και υπάρχει μετρίου προς σοβαρού βαθμού αστάθεια της άρθρωσης.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Για την απόφαση ενός ορθού εξατομικευμένου θεραπευτικού σχήματος είναι απαραίτητη η εκτενής αξιολόγηση του τραυματισμού και η μελέτη των ατομικών αναγκών του ασθενούς. Η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση παίζει βασικό ρόλο για μία επιτυχημένη θεραπεία. Για την διαχείριση του πόνου, του οιδήματος και την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας εξειδικευμένες θεραπευτικές μέθοδοι όπως TECAR , μέθοδος IASTM , Laser Υψηλής Ισχύος, ειδικές τεχνικές περίδεσης,καθώς και τεχνολογία διαλείπουσας συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.