Αποφυσίτιδα κνημιαίου κυρτώματος

Τι είναι η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος;

Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο των εφήβων. Πρόκειται για φλεγμονή της περιοχής ακριβώς κάτω από το γόνατο, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσφύεται στο οστό της κνήμης. Είναι μία αναπτυξιακή νόσος η οποία εμφανίζεται συχνότερα όταν τα οστά, μύες και τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Επειδή οι αθλητικές δραστηριότητες καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτές (τρέξιμο, άλματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα.

Τα οστά των παιδιών και των εφήβων έχουν μια ειδική περιοχή όπου το οστό αναπτύσσεται και ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης ή επιφυσιακή πλάκα. Το ανατομικό αυτό σημείο αποτελείται από χόνδρους και ευρίσκονται μεταξύ της μετάφυσης και της επίφυσης. Κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης οι επιφυσιακές πλάκες οστεοποιούνται. Το κνημιαίο κύρτωμα είναι ένας δευτερεύον πυρήνας οστεοποίησης, και αποτελεί συγχρόνως σημείο πρόσφυσης του τένοντα της επιγονατίδας. Όταν ένα παιδί δραστηριοποιείται ή αθλείται, ο τετρακέφαλος ασκεί πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας, που με τη σειρά του ασκεί τάση το κνημιαίο κύρτωμα. Σε μερικά παιδιά,  η επαναλαμβανόμενη έλξη στο κύρτωμα οδηγεί σε διαταραχή της ενδοχόνδριας οστεοποίησης καθώς το κνημιαίο κύρτωμα εξογκώνεται και μεγαλώνει σε μέγεθος με συνέπεια την ανάπτυξη συμπτωμάτων στην περιοχή. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα επώδυνα συμπτώματα αναπαράγονται κατά τη διάρκεια τρεξίματος, άλματος και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν και τα δύο γόνατα, παρ’όλο που συνήθως το ένα γόνατο έχει εντονότερη συμπτωματολογία από το άλλο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα:

  • Πόνος στο γόνατο και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα
  • Οίδημα στο κνημιαίο κύρτωμα
  • Σύσπαση μυών στο πρόσθιο ή οπίσθιο μέρος του μηρού

Ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της αποφυσίτιδας οφείλει να εστιάσει τον μετριασμό του πόνου και του οιδήματος. Αυτό συνήθως απαιτεί τον άμεσο περιορισμό των δραστηριοτήτων έως ότου το παιδί αισθάνεται σε θέση να επιστρέψει σε αυτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει εώς και αρκετούς μήνες ακολουθούμενη από ένα εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση παίζει βασικό ρόλο για μία ολοκληρωμένη θεραπεία του συνδρόμου επώδυνης. Εξειδικευμένες θεραπευτικές μέθοδοι όπως θεραπεία TECAR, μέθοδος IASTM, κρυοπρεσοθεραπεία και Laser Υψηλής Ισχύος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων.

Scroll to Top