Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Τι είναι το σύνδρομο της υποκρωμιακής προστριβής;

Το συνδρομο υποκρωμιακής προστριβής αποτελείται από μια σειρά γεγονότων η οποία συνήθως ξεκίνα με την τριβή του στροφικού πετάλου κυρίως του υπερακάνθιου (supraspinatus), ακολουθεί μερική ρήξη αυτού και τέλος πλήρη ρήξη. Άλλες φόρες παρατηρείται οξεία πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η αρθροπάθεια του ωμού.

Τι προκαλεί το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης;

Πολλά περιστατικά υπακρωμιακής προστριβής προκαλούνται λόγω υπέρχρησης του ώμου. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των τενόντων του ώμου. Ωστόσο, σε ορισμένα περιστατικά, τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής δεν είναι ξεκάθαρα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ο ασθενής αναφέρει πόνο που σταδιακά αυξάνεται, αδυναμία άρσης της άκρας χείρας πάνω από το επίπεδο του ωμού, νυχτερινό άλγος, περιορισμός της κίνησης του ωμού και μυϊκή αδυναμία.

Η ακτινολογική απεικόνιση συχνά δείχνει ασβεστοποιήσεις ή διαταραχές του ακρωμίου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις παρατηρείται η προς τα άνω μετατόπιση της κεφαλής.

Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπακρωμιακή προστριβή;

Η συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν χρήση των ώμων σε δυναμική κίνηση ή σε κίνηση πάνω από το επίπεδο της κεφαλής αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής. Συνήθεις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν περιλαμβάνουν:

  • Κολύμβηση
  • Αντισφαίρηση (Τέννις)
  • Μπέιζμπολ
  • Αθλήματα Ρίψεως

Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης σημαντικά σε επαγγέλματα που απαιτούν ανύψωση μεγάλων φορτίων ή έντονη κίνηση των άνω άκρων. 

Φυσικοθεραπεία

Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συχνά ανταποκρίνεται με επιτυχία στην φυσικοθεραπεία, κατά την οποία πραγματοποιούνται  ασκήσεις με στόχο την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης. Οι φυσικοθεραπείες πρέπει να επικεντρωθούν στους μυς του ώμου, του βραχίονα, του θώρακά και της ωμοπλάτης σας και η εκγύμνασή τους θα συνδράμει στην βελτίωση της λειτουργία του στροφικού πετάλου του ώμου. Εξειδικευμένα θεραπευτικά μέσα όπως το TECAR , η θεραπεία βαθείας κρούσης , η μέθοδος IASTM κ.α. μπορούν να προσφέρουν σε μία ταχύτατη ανάρρωση.

Scroll to Top