loader image

Blood Flow Restriction (BFR) – Μέθοδος Περιορισμού Αιματικής Ροής

Από Δημήτριος Μήλλας

 Εισαγωγή

Η τεχνική BFR, ουσιαστικά, δεν είναι μια νέα τεχνική. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’90 ως “kaatsu training” ενώ στην Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην βιομηχανία του fitness από το 2017.  Τα τελευταία 4 περίπου χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση στον χώρο του fitness και τα τελευταία 2, έχει αρχίσει και γίνεται μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο του αθλητισμού,καθώς η δυνατότητα που δίνει στους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν το σώμα τους με βαριά φορτία, είναι εξαιρετικά χρήσιμη στον προπονητικό σχεδιασμό ,στην ξεκούραση των αρθώσεων και στην μακροχρόνια συνέχιση της αθλητικής τους καριέρας.

Τι είναι το BFR;
Η Blood Flow Restriction Training (BFRT) είναι προπόνηση χαμηλής αντίστασης (20-30% 1-Μέγ.Επανάληψης) με περιτύλιξη των άκρων του ασκούμενου με ειδική περιχειρίδα(BFRT) ή ελαστικό ιμάντα (PracticalBFRT). H μέθοδος (BFRT), όχι μόνο αυξάνει την μυϊκή μάζα,την δύναμη και την αερόβια ικανότητα σε υγιείς ασκούμενους, αλλά είναι πλέον μια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές θεραπευτικής άσκησης σε αθλητές (μετά από χειρουργείο ή τραυματισμό) και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπου οι προπονητικές επιλογές είναι περιορισμένες! Ο στόχος του BFR είναι να αποκλείσει τη φλεβική ροή χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή κυκλοφορία. Με τον τρόπο αυτό, το αίμα εισέρχεται στο μυ, αλλά δεν μπορεί να φύγει. Αυτή λοιπόν η ελεγχόμενη ισχαιμία που προκαλείται σε συνδυασμό με την χαμηλής έντασης προπόνησης,φέρνει το μυϊκό σύστημα σε γρήγορη κόπωση και δίνει το ερέθισμα στο σώμα μας ότι δουλεύει σε υψηλές εντάσεις (παραγωγή γαλακτικού οξέος), ενώ δουλεύει με πολύ μικρές αντιστάσεις (30% της 1 Μ.Ε). 

Πως λειτουργεί η μέθοδος BFR;

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής αυτής (Blood flow restriction – BFR) ο ασθενής ή ο αθλητής ασκείται έχοντας τοποθετήσει έναν στενό ελαστικό ιμάντα γύρω από το άνω μέρος του χεριού τους και συγκεκριμένα στην κατάφυση του δελτοειδή (βραγχιόνιο αρτηρία) ή στο άνω μέρος των μηρών στο τελείωμα της γλουτιαίας πτυχής περιορίζοντας τη μηριαία αρτηρία. Προτού γίνει περιορισμός της αρτηριακής κυκλοφορίας γίνεται αρχικά αποκλεισμός της φλεβικής κυκλοφορίας ώστε το αίμα να εισέρχεται στους μύες χωρίς να επιστρέφει και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση (πολλές επαναλήψεις – μικρή αντίσταση)  επέρχεται πολύ γρήγορα κόπωση του μυ χωρίς όμως στρες στους ιστούς και στους τένοντες. Ουσιαστικά, αλλάζει τοπικά η ομοιόσταση μιας και οι μύες δεν τροφοδοτούνται αρκετά με οξυγόνο και άρα ενεργοποιούνται σχεδόν αμέσως οι μυϊκές ίνες τύπου 2 (που δεν βασίζονται στο οξυγόνο για παραγωγη ενέργειας) λόγω του περιορισμού της αιματικής ροής . Αυτόματα απελευθερώνονται αναβολικές ορμόνες που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. 

Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου;

Η προπόνηση αντίστασης είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις τρόπους αύξησης της μυϊκής δύναμης, μείωσης της σαρκοπενίας και των μεταβολικών συνδρόμων, βελτίωσης της καθημερινής φυσικής λειτουργίας, της αθλητικής επίδοσης και ενίσχυσης της αποκατάστασης των ορθοπεδικών τραυμάτων (1, 2, 3). Η παραδοσιακή προπόνηση υψηλής αντίστασης (HI-RT, 65-85% της μέγιστη επανάληψη (1-RM) αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, το πάχος των μυών και βελτιώνει τη νευρική προσαρμογή. Ωστόσο, η εφαρμογή υψηλής έντασης αφενός οδηγεί σε πολλούς τραυματισμούς και απαιτεί μεγάλο χρόνο ξεκούρασης και αφετέρου δεν ενδείκνυται για ειδικούς πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι, οι υπερτασικοί κ.α. Γι’ αυτό το λόγο οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει νέες μεθόδους όπου με μικρότερη αντίσταση (20-30% 1-RM) μπορούν να πετύχουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Μια τέτοια μέθοδος είναι και η BFR. Εφαρμοσμένη κλινική έρευνα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δείξει ότι η προπόνηση BFR όχι μόνο αυξάνει την μυϊκή μάζα σε υγιείς εθελοντές αλλά βοηθά ασθενείς με καρδιοπάθεια και ορθοπεδικά προβλήματα.

Συμπέρασμα
Η ενσωμάτωση της τεχνικής BFR στις προπονήσεις σας μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη μυϊκή σας μάζα ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστεί υπό τις σωστές προϋποθέσεις με κριτήριο την κατάσταση της υγείας του ασθενούς/αθλητή. Η προπόνηση BFR είναι μια μέθοδος με παλαιές βάσεις, και με τα σημερινά εργαλεία και τεχνολογίες η εφαρμογή της έχει γίνει μια από τις πιο μεγάλες τάσεις παγκοσμίως και έχει κατακτήσει την θέση της στους χώρους της αποκατάστασης και του performance των αθλητών.  Σαν ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα και να γυμναστείτε με την μέθοδο BFR;

Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Δημήτρης Μήλλας
Φυσικοθεραπευτής MSc.
Καθηγητής  Φυσικής Αγωγής BSc.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll to Top